Titel Afbeelding

Vindingrijk in midwinter

Vindingrijk in midwinter

Na een strandwandeling waarin de eerste sneeuwvlokken op mijn muts zijn gevallen, zit ik binnen bij een warm haardvuur. Met dikke wollen sokken aan mijn voeten voel ik me comfortabel in de stilte. Mijn gordijnen gaan steeds iets vroeger dicht met de toenemende donkerte en kou buiten. Binnen in huis geniet ik van kaarslicht, bak regelmatiger een appelcake, neem meer tijd voor een mooi gesprek en zet vaker mijn telefoon uit. Ademruimte voel ik en dat is weldadig in deze intensieve tijd.

Een tijd waarin ik me door alle geweld, armoede en polarisatie in de wereld vaak onmachtig voel. Met terugtrekken of doorrennen als reactie: gepieker in mijn hoofd óf nerveus handelen. In mijn zoektocht naar schijnbare zekerheden zoveel mogelijk willen bepalen. Hoe kan ik, juist dan, vindingrijkheid vanuit ‘niet weten’ toelaten? Weer vertrouwen op de kosmische wijsheid? Navigeren op de sterren?

De twaalf nachten tussen 25 december en 6 januari zijn van oudsher een magische ruimte in de tijd. De nachten tussen de jaren. Een opening waarin terugkijken en vooruitluisteren eenvoudiger is omdat een kosmische wereld meer nabij is dan in andere perioden van het jaar. De midwinternachten bieden een mooi momentum om te zien wat het afgelopen jaar heeft gebracht en dieper te luisteren naar wat uit de sterren klinkt.

Een ‘tussenruimte’ waarin je met zachte hartkracht terugkijkt op je oude jaar en vooruitluistert naar je nieuwe jaar.

Hoe kan je vorm vinden voor terugkijken en vooruitluisteren?

Door in de midwintertijd met vragen te leven. Waar ging het afgelopen jaar voor jou over? Welke plaatsen heb je bezocht? Welke betekenisvolle ontmoetingen hebben richting gegeven? Welke moeite leidde tot iets moois? Waar heb je je met heel je hart voor ingezet? Welke ‘toevalligheden’ waren betekenisvol?

Waar gaat komende jaar voor jou over? Waar wil je je aandacht aan geven? Waarin wil je aanwezig zijn? Waar verheug je je op? Welke mooi wil je versterken en wat is daarin moeite?

Tussen terugkijken en vooruitluisteren is er ruimte in een midwinternachtenatelier. Een plek voor mijmeren, spelen, uitproberen, ontspanning en plezier. Vindingrijk creëren is navigeren op de sterren dus laat het nuttige, praktische of functionele buiten je atelier en stel jezelf de vraag: waar gaat mijn zin naar uit? Ligt dat ene boek op je te wachten? Vraagt de doos op zolder vol glanzende stoffen om geopend te worden? Nodigt de piano je uit? Roept het strand?

Terugkijken en vooruitluisteren is een proces dat je zelf gaat en je geeft je midwinteratelier op jouw manier vorm maar vragen en ideeën van anderen zijn verrijkend. Mooi en moeite eerlijk met elkaar delen, is liefdevol. Atelierverhalen over gelukte en ‘hopeloos-in-de-soep-gelopen’ momenten geven herkenning en versterken een gevoel van verbinding.

Zin in een extra vleug magie? Je bent zaterdag 10 december en 14 januari van harte welkom!

In de eerste bijeenkomst

  • Ontmoeten we elkaar.
  • Maak je een aanzet voor terugkijken en vooruitluisteren zodat je daarna zelf verder kan in de aanloop naar de eerste midwinternacht op 25 december.
  • Heb je een eerste idee voor je atelier die in de dagen tussen de midwinternachten verder uitkristalliseert.

In de tweede bijeenkomst

  • Maak je helder wat het proces van terugkijken en vooruitluisteren je heeft gebracht.
  • Delen we wat zich in de ateliers heeft afgespeeld.
  • Ontdekken we wat ons samenzijn nog meer heeft gebracht.

Praktische informatie

Data: zaterdag 10 december en zaterdag 14 januari

Let op: deze twee zijn één geheel, je aanmelding is dus voor beide. Er is plek voor 15 mensen.

Tijd: van 10u – 12.30u

Kosten: €125,- voor twee bijeenkomsten

Locatie: Hart Haarlem

Kleine Houtweg 18

2012 CH Haarlem

www.hart-haarlem.nl

Aanmelden?

Stuur een mail met je aanmelding aan merel@mooite.nl en maak €125,- over op rekeningnummer NL17 TRIO 0379 5365 79 o.v.v Midwinter 2022-2023 en je naam.

Na je aanmelding én betaling, krijg je van mij een bevestiging van deelname met het programma van de eerste bijeenkomst erbij. Wil je een factuur? Schrijf dat, samen met je gegevens, in je aanmeldingsmail. Heb je nog een vraag? Mail mij gerust, ik lees je graag.

Een mooie, sprankelende en liefdevolle midwintertijd wens ik je toe,

Liefs Merel

Geen reactie's

Plaats een reactie