Titel Afbeelding

Mooite op de schouders van reuzen.

Mooite op de schouders van reuzen.

Samen met Youp Hubeek loop ik Naarden-Vesting in. Vanaf een van de bastions komt de roemruchte geschiedenis van deze stad ons tegemoet. Op een terras bestellen we, bij een wat oudere heer, onze cappuccino’s en lachen geforceerd om zijn gedateerde grapjes. We vervolgen onze route over de keienstraat naar het graf van Comenius (1592-1670). 

In het museum naast zijn mausoleum is begin deze maand een kleine tentoonstelling over vijf reformatiepedagogen geopend. Maria Montessori, Peter Peterse (Jenaplan), Heleen Parkhurst (Dalton), Céleste Freinet en Rudolf Steiner laten twee eeuwen later zijn pedagogische idealen herleven. Honderd jaar oude schoolfoto’s, brieven en portretten staan tentoongesteld in vitrines. We zijn de enige bezoekers en ineens overvalt de uitgestorven ruimte me. 

Hoe rijk deze historie ook is, het voelt stoffig en antiek…

Terug op de geplaveide weg halen we diep adem, kijken elkaar aan en lachen onze opgekropte ingehoudenheid eruit. We struinen vervolgens door het hoge gras over de stadswallen; maken foto’s en hebben een heerlijk gesprek over mens & wereldbeeld in het onderwijs. 
Dat brengt ons terug bij wat Comenius al zei: ‘de school is een werkplaats van humaniteit’, dat is dan toch wel weer heel hedendaags en actueel!

Geen reactie's

Plaats een reactie