Over mij

De zon buiten brengt me in gedachten terug bij mijn stage 21 jaar geleden. Naar vrijscholen in Alexandra en Soweto, de townships van Johannesburg. Ik was er in de winter om te ervaren hoe vrijschool onderwijs eruit ziet als alles anders is: de verhalen van mensen, de diep rode aarde, het Zuiderkruis aan de hemel, Kerst in de zomer en in een omgeving met veel geweld ook armoede in het leven van alledag.

 

Juist door enorme verschillen kon ik zien dat de leerkrachten die ik in hun klassen bezocht en met ik werkte een gelijke intentie hadden; liefde om de jonge mens te helpen zich te verbinding met de wereld. Zich aan de wereld te ontwikkelen. Een intentie die ik herkende van de scholen waar ik stage liep in Nederland en die ik later bezocht in o.a Sint Petersburg en New-York.

 

Aan het steeds weer vorm geven van die intentie draag ik nog altijd met veel passie bij. Niet alleen als moeder maar ook als leerkracht, lerarenopleider, onderzoeker of filmmaker. En nu als ondernemer met Mooite.

 

Kan ik jou, met mijn ervaringen, helpen om een volgende stap te zetten in je professionele ontwikkeling? Zin om te groeien in pedagogische vindingrijkheid? Volg een van de drie trajecten of trakteer jezelf op een jaar lang Mooite!

 

Merel Boon
Vijfhuizerdijk 103
2141 BD Vijfhuizen
+31 6 41 32 45 47
merel@mooite.nl

Mooite op de schouders van reuzen.

Mooite op de schouders van reuzen.

Samen met Youp Hubeek loop ik Naarden-Vesting in. Vanaf een van de bastions komt de roemruchte geschiedenis van deze stad ons tegemoet. Op een terras bestellen we, bij een wat oudere heer, onze cappuccino’s en lachen geforceerd om zijn gedateerde grapjes. We vervolgen onze route over de keienstraat naar het graf van Comenius (1592-1670). 

In het museum naast zijn mausoleum is begin deze maand een kleine tentoonstelling over vijf reformatiepedagogen geopend. Maria Montessori, Peter Peterse (Jenaplan), Heleen Parkhurst (Dalton), Céleste Freinet en Rudolf Steiner laten twee eeuwen later zijn pedagogische idealen herleven. Honderd jaar oude schoolfoto’s, brieven en portretten staan tentoongesteld in vitrines. We zijn de enige bezoekers en ineens overvalt de uitgestorven ruimte me. 

Hoe rijk deze historie ook is, het voelt stoffig en antiek… terug op de geplaveide weg halen we diep adem, kijken elkaar aan en lachen onze opgekropte ingehoudenheid eruit. We struinen vervolgens door het hoge gras over de stadswallen; maken foto’s en hebben een heerlijk gesprek over mens & wereldbeeld in het onderwijs. 
Dat brengt ons terug bij wat Comenius al zei:’de school is een werkplaats van humaniteit’, dat is dan toch wel weer heel hedendaags en actueel!

No Comments

Post a Comment