Over mij

De zon buiten brengt me in gedachten terug bij mijn stage 21 jaar geleden. Naar vrijscholen in Alexandra en Soweto, de townships van Johannesburg. Ik was er in de winter om te ervaren hoe vrijschool onderwijs eruit ziet als alles anders is: de verhalen van mensen, de diep rode aarde, het Zuiderkruis aan de hemel, Kerst in de zomer en in een omgeving met veel geweld ook armoede in het leven van alledag.

 

Juist door enorme verschillen kon ik zien dat de leerkrachten die ik in hun klassen bezocht en met ik werkte een gelijke intentie hadden; liefde om de jonge mens te helpen zich te verbinding met de wereld. Zich aan de wereld te ontwikkelen. Een intentie die ik herkende van de scholen waar ik stage liep in Nederland en die ik later bezocht in o.a Sint Petersburg en New-York.

 

Aan het steeds weer vorm geven van die intentie draag ik nog altijd met veel passie bij. Niet alleen als moeder maar ook als leerkracht, lerarenopleider, onderzoeker of filmmaker. En nu als ondernemer met Mooite.

 

Kan ik jou, met mijn ervaringen, helpen om een volgende stap te zetten in je professionele ontwikkeling? Zin om te groeien in pedagogische vindingrijkheid? Volg een van de drie trajecten of trakteer jezelf op een jaar lang Mooite!

 

Merel Boon
Vijfhuizerdijk 103
2141 BD Vijfhuizen
+31 6 41 32 45 47
merel@mooite.nl

Mooite-masker.

Mooite-masker.

De eerste de beste die nu nog iets vraagt in de trant van: ‘mam, waar ligt mijn sportbroek?’ of ‘is de Ipad opgeladen?’ is de klos. Mijn emmer is tot aan de rand gevuld, er kan geen druppel meer bij. Het labeltje in mijn zomershirt kriebelt en ik erger me aan de geluiden van de online les op de achtergrond. Ik verlang intens naar de ruimte en rust in een museum. Even verwijlen met mezelf, gemanifesteerde vindingrijkheid als voeding voor mijn ziel. Even aan een zuurstofinfuus van schoonheid en kunst.

Ik moet denken aan de veiligheidsinstructies van de steward of stewardess in een vliegtuig: “gedurende deze vlucht bevinden wij ons in een drukcabine. Als de cabinedruk wegvalt, gaan de panelen boven uw stoel open en vallen zuurstofmaskers naar beneden. Als dit gebeurt, plaatst u het masker over uw neus en mond en past u het zo nodig aan. Zorg ervoor dat u uw eigen masker aandoet voordat u anderen helpt”.

Voor jezelf zorgen als voorwaarde om voor anderen te kunnen zorgen… tja, dat is dus duidelijk niet zo goed gelukt in deze week met thuisonderwijs, thuiswerken en thuisleven. Vanuit overprikkeling doe ik wat ik goed kan; ik ga zorgen. Voor de ander zorgen welteverstaan. Dat lijkt heel aardig maar is in feite heel onvriendelijk. Ik heb eigenlijk iets anders te doen, namelijk mijn eigen zuurstof organiseren als voorwaarde om anderen te kunnen helpen. Bij mij betekent dat ruimte voor mezelf creëren en daarin mezelf centraal durven stellen.

Wat is jouw zuurstof en hoe organiseer je die?

No Comments

Post a Comment