Titel Afbeelding

Mooite-lens.

Mooite-lens.

Ken je het gevoel dat je bij het zien van een foto, die vanuit de ruimte genomen is, ineens de gedachte wordt ingezogen dat je maar een beuzelachtig stipje bent? Dat beelden van planeten, melkwegstelsels, sterren en zwarte gaten ogenblikkelijk een aanzuigend effect voor nietigheid-gevoelens creëren?
Het overkwam me iedere keer als kind wanneer ik in een informatief boek over de ruimte las. Bladerend door de wetenschappelijke kennis over verhoudingen, afstanden, materie en immense tijdsperken werd ik geconfronteerd met de zinloosheid van mijn bestaan. Want wat is vanuit zo’n gigantische groot perspectief nog belangrijk? Het verleidelijke maar absurde antwoord dat niets de moeite waard is omdat alles toch weer verdwijnt, kan dan terrein winnen.
Ook in het licht van een oorlog en zoveel beelden van menselijk lijden, groeit in mijn hoofd het idee van de schijnbare onbeduidendheid van mijn bijdrage: ik bied te weinig hulp en daarbij is genieten ook niet meer gepast.
De Finse filosoof Frank Martela haalt de eeuwenoude vraag naar de zin van het bestaan dichterbij: wat geeft zin in je bestaan?
Hoe leef ik mijn leven zinvol en ervaar ik dat ook als dusdanig. Hoe stel ik vast welke ingrediënten zingevend zijn en het creëer ik datgene wat voor mij de moeite waard is? Als ik inzoom, zie ik dat mijn leven wemelt van momenten die ik als betekenisvol ervaar: een vriendin omhelzen na haar quarantaine, een heerlijke maaltijd bereiden, met de kinderen aan tafel onze ervaringen delen, een stekje verzorgen, een biografie lezen of deze blog, die al lag te wachten, schrijven.
Ik vind het best een hele kunst om de lens waardoor ik kijk afwisselend in- en uit te zoomen. Om met bewustzijn voor het geheel én de details liefde te leven. Mijn dochter legt regelmatig een briefje op mijn kussen die ik dan ontdek als ik mijn bed instap. Dat deed ze ook al toen ze nog klein was en eens lag er een klein, rafelig papiertje onder mijn dekbed met daarop geschreven: ‘je bent de liefste mama van het hele hele al’.
Geen reactie's

Plaats een reactie