Titel Afbeelding

Mooite in vertroosting

Mooite in vertroosting

Samen met mijn dochter wandel ik op een winteravond door de stad, we genieten van de warme gloed achter de ramen van huizen. Nog wat uitgelaten zitten we even later op een houten kerkbank en luisteren naar liederen van een koor. Het is de allerlaatste keer dat hier muziek klinkt want de kerk is verkocht. Op lange tafels ligt de inboedel uitgestald. Prijzen mag je zelf bepalen en geld kan in een kistje. Ik heb niets met de religieuze voorwerpen maar toch raakt het me dat ze er zo verloren bij liggen.
In een korte pauze, waarin de koorleden een zitplaats vinden, hoor ik achter mij een oude dame vertellen dat ze hier heel vroeger getrouwd is, een ander vertelt dat hun kinderen er gedoopt zijn en ik hoor een jonge man zeggen dat hij er af en toe op zondag naartoe ging. Ik realiseer me opnieuw dat er veel levens verbonden zijn aan deze plek, dat mensen er kwamen om te vieren, te rouwen en er vertroosting vonden. Op dat moment gaat de dirigent staan, de stilte die volgt wordt doorbroken door een heldere vrouwenstem die achter in de kerk vanaf het balkon zingt, de organist valt in. Mijn moeheid en geraaktheid gaan op in de schoonheid van het lied. Ik laat de tonen en woorden toe in mijn hart. Tranen wellen op. Mijn dochter draait haar hoofd opzij, we kijken elkaar aan en zachtjes legt ze haar hand op die van mij. In dat kleine goede voel ik me getroost.

Wat betekent dat precies, troost vinden?
Michael Ignatieff schrijft in zijn boek Troost als licht in donkere tijden: ‘Troost vinden is simpelweg vasthouden aan de liefde voor het leven zoals het is, in het hier en het nu’.
Dat is waar Dirk de Wachter in zijn boek Vertroostingen, gewone woorden over schrijft. Vanuit persoonlijke verhalen over zijn leven met een levensbedreigende ziekte verkent hij verschillende vertroostingen.
Voorbeelden zijn: de troost van het niet-weten, troost van rituelen, troost van het samenzijn, troost door de kunst, troost door de natuur, troost bij de ander of … de troost in het kleine goede.

In mijn midwinternachtenatelier las ik iedere dag ‘een troost’ en schreef mooie woorden en/of zinnen in mijn schrift om er op een later moment nog eens naar terug te gaan. De ervaringen die Dirk de Wachter beschrijft zijn natuurlijk uniek, ze komen tenslotte uit zijn eigen biografie maar gaan tegelijkertijd ook over het algemeen menselijke. Ik ‘herken’ zijn verhalen in mijn eigen leven. Wat op zichzelf een troostende werkzaamheid heeft, maar dat terzijde. Juist in de gewone woorden ontstaat nabijheid. In moeite én mooi verschijnt iets diepmenselijks dat verbindt.

Langs de inhoud ontstonden ook liefdevolle gesprekken met de mensen om me heen. Delen, luisteren en taal geven, bleek betekenisvol. Daarmee kreeg ik het idee om, in de start van dit nieuwe jaar, een serie van drie bijeenkomsten te organiseren waarin we de verschillende bronnen van troost uit het boek Vertroostingen, gewone woorden verkennen en troostrijke momenten in ons leven vinden. Ik merk dat het thema me goed doet, dat troost in essentie over mooite gaat. Ik voel zin om samen te komen vanuit een verlangen om komend jaar met elkaar nog meer vanuit liefde voor het leven zoals het is, in het hier en nu, keuzes te maken. Voor jezelf, de ander en een groter geheel.

Data & inhoud

Gewoon zijn. Dat is wezenlijk.
Een troostende mens.
Het kleine goede
Taal van troost

Vrijdag 3 februari 14u – 17u

De ander erkennen als een ander, daarin zit troost.
Troost in het niet-weten
Eigenheid bewaren
Aanwezig zijn

Vrijdag 10 februari 14u – 17u

Troost is verdriet behouden en er schoonheid aan geven.
Kunst als bron van troost
Pseudo troost
Troostende schoonheid

Vrijdag 17 februari 14u – 17u

Praktische informatie
– In de inhoud en opzet blijf ik dicht bij het boek van Dirk de Wachter maar heb de vrijheid genomen om de thema’s te verweven met mijn eigen wijsheid als moeder, dochter, partner, vriendin en onderwijspedagoog.
– De ‘gewone woorden’, een biografisch perspectief en de kunst van het schone gesprek zijn ingrediënten in de bijeenkomsten.
– Daarom is er elke bijeenkomst plek voor zeven mensen.
– De drie vormen een samenhang maar ieder deel is in zichzelf ook een geheel. Je kunt dus kiezen of je naar één, twee of drie bijeenkomsten komt. Je kunt ook deelnemen aan de tweede of de derde zonder de eerste. Zoals gezegd; ieder deel is deel van een geheel. Voel je vrij te kiezen waar je zin het meest naar uit gaat.
– Het boek ‘Vertroosting, gewone woorden’ wel, half of niet gelezen? Je bent van harte welkom!

Kosten
€75,- voor deelname aan één bijeenkomst, €125,- voor twee en €175,- als je aan alle drie deelneemt. Deze tarieven gelden tot 3 februari, daarna betaal je €75,- per keer.

Locatie
Vijfhuizerdijk 103
2141 BD Vijfhuizen

Aanmelden?
Stuur een mail met je aanmelding aan merel@mooite.nl en maak €75,-, €125,- of €175,- over op rekeningnummer NL17 TRIO 0379 5365 79 o.v.v Vertroosting 2023 en je naam.
Geef aan welke bijeenkomst(en) je graag wil komen.
Na je aanmelding en betaling, krijg je van mij een bevestiging van deelname en een uitgewerkt programma.
Wil je een factuur? Schrijf dat, samen met je gegevens, in je aanmeldingsmail.

Heb je nog een vraag? Mail mij gerust, ik lees je graag.

Zie ik je in februari?
Merel

Geen reactie's

Plaats een reactie