Titel Afbeelding

Mooite in vertroosting

Mooite in vertroosting

Zin om verschillende vertroostingen te verkennen? Je bent in maart van harte welkom om je weekend vindingrijk te starten! Ik maak met liefde heerlijke koffie en/of thee voor je. Andere ingrediënten van de bijeenkomsten zijn: gesprek, vragen, stilte, schoonheid, luisteren, autobiografisch schrijven, lezen en natuurlijk lekkere koekjes.

 

Zaterdag 11 maart van 9.30u – 12.30u: het kleine goede.

Hoe kunnen we er bij verlies en verdriet voor elkaar zijn? Grootse en meeslepende acties zorgen eerder voor een versterkt gevoel van alleenzijn dan dat ze verbinding bevorderen. In het kleine goede zit vaak meer dan je in eerste instantie denkt. Het is zoals een dopje wasverzachter. Er is niet veel van nodig en verzacht grote hoeveelheden was. De talen waarin het kleine goede zich uitspreekt zijn even veelzijdig als er mensen zijn. Een stevige knuffel of liever een tedere streling? Ruimte voor stilte of juist voor muziek? Aan zee of op je bank? Een brief? Of is een gesprek troostrijker?

 

Zaterdag 18 maart van 9.30u – 12.30u: niet-weten.

Begrijpen waar je eigen verdriet of verlies in essentie over gaat, is al moeilijk. Laat staan dat je dat voor een ander ook maar een beetje kan weten. De kunst is dus om niet-weten te omarmen. Je weet het niet. Zo simpel is het. Tegelijkertijd erken je daarmee de ander. In precies dat wat de ander is, een ander dan jij. Dat lijkt voor de hand liggend en maar in de praktijk van ons alledaagse handelen doen we vaak het tegenovergestelde. Je weet wat de ander nodig heeft. Geeft tips en adviezen. Bied hulp in welke vorm dan ook. Meer gericht op jezelf dan op degene voor wie de troost bedoeld is. Diens tijd, gevoeligheden, ritme, gevoel, manier van kijken, agenda. Alle goede bedoelingen ten spijt; troost is dan opgelegd. Al lijkt dat op het eerste gezicht niet zo te zijn. Hoe stem je af op het anderszijn van de ander?

 

Zaterdag 25 maart van 9.30u – 12.30: schoonheid.

Je moet aanwezig zijn om je bewust te kunnen zijn van schoonheid. Als licht op het water, een regenboog in de lucht, de laatste gloed van de zon boven zee aan het einde van een zomerdag je innerlijk in beweging brengen dan weet je zeker dat je in het nu bent. Aanwezig in het huidige moment. Ook in een museum als je naar een schilderij of beeld kijkt en het gaat je iets zeggen, ben je present. Iets spreekt vanuit een groter geheel. Van achter de woorden, voorbij de taal. Schoonheid is inwonende kosmische liefde, las ik eens maar weet niet meer waar. Is dat waarom we vertroosting vinden in schoonheid en de kunst?

 

Praktische informatie

Iedere bijeenkomst komen er drie vertroostingen uit het boek Vertroostingen, gewone woorden van Dirk de Wachter aan bod. Je schrijft drie autobiografische verhalen. Er is ruimte voor gesprek, luisteren, lezen, ontmoeting en stilte.

 

Je financiële investering

€75,- voor deelname aan één bijeenkomst, €125,- voor twee en €175,- als je aan alle drie deelneemt. Deze tarieven gelden tot 11 maart, daarna betaal je €75,- per keer.

 

De locatie

Vijfhuizerdijk 103

Vijfhuizen

 

Heb je vragen en/of wil je je aanmelden?

Mail mij via merel@mooite.nl

Zie ik je in maart?

Geen reactie's

Plaats een reactie