Over mij

De zon buiten brengt me in gedachten terug bij mijn stage 21 jaar geleden. Naar vrijscholen in Alexandra en Soweto, de townships van Johannesburg. Ik was er in de winter om te ervaren hoe vrijschool onderwijs eruit ziet als alles anders is: de verhalen van mensen, de diep rode aarde, het Zuiderkruis aan de hemel, Kerst in de zomer en in een omgeving met veel geweld ook armoede in het leven van alledag.

 

Juist door enorme verschillen kon ik zien dat de leerkrachten die ik in hun klassen bezocht en met ik werkte een gelijke intentie hadden; liefde om de jonge mens te helpen zich te verbinding met de wereld. Zich aan de wereld te ontwikkelen. Een intentie die ik herkende van de scholen waar ik stage liep in Nederland en die ik later bezocht in o.a Sint Petersburg en New-York.

 

Aan het steeds weer vorm geven van die intentie draag ik nog altijd met veel passie bij. Niet alleen als moeder maar ook als leerkracht, lerarenopleider, onderzoeker of filmmaker. En nu als ondernemer met Mooite.

 

Kan ik jou, met mijn ervaringen, helpen om een volgende stap te zetten in je professionele ontwikkeling? Zin om te groeien in pedagogische vindingrijkheid? Volg een van de drie trajecten of trakteer jezelf op een jaar lang Mooite!

 

Merel Boon
Vijfhuizerdijk 103
2141 BD Vijfhuizen
+31 6 41 32 45 47
merel@mooite.nl

Mooite in tussenruimte.

Mooite in tussenruimte.

Mijn moeder is beeldend kunstenaar en aan haar heb ik altijd veel kunstzinnigheid mogen ervaren. Haar vindingrijkheid waarnemen is elk moment heerlijk en aanstekelijk maar globaal in te delen in drie stadia: de eerste is als het beeld af is, dan zie je het resultaat van haar kunstzinnige proces in haar atelier staan. Het glas, marmer of brons is afgewerkt en mijn vader heeft het beeld op een, door haar uitgekozen, sokkel bevestigd.
Het tweede stadium is als ze aan haar beeld werkt. Millimeter voor millimeter wordt materie met aandacht, vakmanschap, doorzetting en liefde bewerkt. Er is een afwisseling tussen in de materie werken en met enige afstand ernaar kijken. In de afstand lijkt er een dialoog plaats te vinden tussen haar en het beeld, in het werken is ze één met de steen of het glas.
Het derde stadium is voordat ze aan een nieuw werk begint. Dat is de meeste verstilde fase, ze richt haar aandacht via haar eigen innerlijk op een groter geheel en stemt af. Net zolang tot in haar denken een imaginatie ontstaat waar ze zo enthousiast van is dat ze in de materie aan de slag gaat.

Zo kijk ik ook naar vindingrijkheid in pedagogische processen. Ik kan het resultaat, de uitkomst waarnemen. Ik kan naar het proces kijken óf zoeken naar dat moment wat daaraan voorafgaat.
Met welke betekenisvolle gedachten over opgroeiende mensen heb ik mijn denken vervuld? Beelden die niet alleen over de fysiek waarneembare wereld gaan maar ook over de spirituele, kosmische wereld. Lukt het mij om tijdens het proces af en toe even uit te zoomen zoals de afstand die mijn moeder neemt tot haar beeld? Momenten waarin ik beleef dat de situatie iets tot mij kan zeggen om er vervolgens weer vol in de gaan.
En zoals mijn moeder haar beeld op een sokkel zet om ernaar te kijken. Zo kijk ik terug op de resultaten van mijn pedagogisch handelen; wat lukte en wat lukte nog niet? Dankbaar voor wat ik geschonken kreeg en optimistisch over groeikansen.

In deze tijd waarin een intens appèl op ons als opvoeders en pedagogen wordt gedaan en onze tussenruimte fysiek groter is, beleef ik sterk de behoefte om levendige beelden in denken te verzorgen. Zo ontstond in mij het volgende idee: vanaf morgen ga ik iedere werkdag tussen 8.15u en 8.30u de ongedrukte passage uit de eerste voordracht Algemene Menskunde in levendige gedachten kracht denken zodat pedagogische processen en resultaten voor ons allemaal rijker worden. Als je ruimte hebt om mee te doen ben je natuurlijk van harte uitgenodigd. Als dat niet zo is, weet dan dat ik met liefde deze imaginatie in de start van de dag voor je verzorg.

Ben je nog niet zo thuis in deze tekst en zou je er graag verder in willen groeien, stuur me een pb of mail. Dan schrijf ik komende dagen een stuk over hoe je je weg door de ongedrukte passage zou kunnen vinden en stuur je die toe.

3 Comments
 • Femmigje Buurman

  22 maart 2020 at 12:34 Beantwoorden

  Mooi Merel!
  Ik ontvang het graag.
  Dank en lieve groet, Femmigje

  • Merel

   23 maart 2020 at 13:44 Beantwoorden

   Hoi Femmigje,
   dank je wel voor je bericht! Heerlijk om in gedachten-kracht samen in de tussenruimte te bewegen nu we fysiek zo op afstand zijn. Ik mail je zo. Moois in je dag! Merel

 • Rob van der Poel

  23 maart 2020 at 13:58 Beantwoorden

  Fijne tekst en mooie uitnodiging Merel, ik beweeg graag met je mee in die tussenruimte. En stem graag morgen met je af.

Post a Comment