Over mij

De zon buiten brengt me in gedachten terug bij mijn stage 21 jaar geleden. Naar vrijscholen in Alexandra en Soweto, de townships van Johannesburg. Ik was er in de winter om te ervaren hoe vrijschool onderwijs eruit ziet als alles anders is: de verhalen van mensen, de diep rode aarde, het Zuiderkruis aan de hemel, Kerst in de zomer en in een omgeving met veel geweld ook armoede in het leven van alledag.

 

Juist door enorme verschillen kon ik zien dat de leerkrachten die ik in hun klassen bezocht en met ik werkte een gelijke intentie hadden; liefde om de jonge mens te helpen zich te verbinding met de wereld. Zich aan de wereld te ontwikkelen. Een intentie die ik herkende van de scholen waar ik stage liep in Nederland en die ik later bezocht in o.a Sint Petersburg en New-York.

 

Aan het steeds weer vorm geven van die intentie draag ik nog altijd met veel passie bij. Niet alleen als moeder maar ook als leerkracht, lerarenopleider, onderzoeker of filmmaker. En nu als ondernemer met Mooite.

 

Kan ik jou, met mijn ervaringen, helpen om een volgende stap te zetten in je professionele ontwikkeling? Zin om te groeien in pedagogische vindingrijkheid? Volg een van de drie trajecten of trakteer jezelf op een jaar lang Mooite!

 

Merel Boon
Vijfhuizerdijk 103
2141 BD Vijfhuizen
+31 6 41 32 45 47
merel@mooite.nl

Mooite in positief denken.

Mooite in positief denken.

Ik ben een vindingrijk mens. Ik kan fantastisch luisteren. Ik creëer moeiteloos vanuit liefde. Ik hou van het leven. Ik ben precies goed zoals ik ben. Ingevingen die ik vanuit de geestelijke wereld krijg, leiden altijd tot iets goeds. 

Welke positieve gedachten denk jij dagelijks over jezelf? Of voelt dit ongemakkelijk?

Als we ermee beginnen, is het misschien ook ongemakkelijk. Tegenwerpingen poppen als popcorn omhoog in onze hersenpan. Is dat niet interessant? Dat we onszelf gemakkelijk neersabelen met negatieve gedachten: ik ben ook nog geen echte vrijeschool leerkracht. Ik ben niet kunstzinnig. Creëren is hard werken. Ik heb geen tijd. Ik vind het moeilijk om voor een zaal te spreken… Denk je echt dat het spreken voor een zaal ooit makkelijk en leuk gaat worden als je deze gedachten blijft denken?

Als we ook maar een fractie zo goed worden in positief denken als we in negatief oordelende gedachten zijn, zullen we enorme veranderingen bewerkstelligen. 

De kosmos geeft ons meer van dat waar we onze aandacht op richten. Ik heb bijvoorbeeld lang de gedachte gehad dat ik weinig tijd had. Dus ja, de uitkomst laat zich raden: ik bleef maar een tekort aan tijd houden. 
“Ik heb weinig tijd want ik heb het momenteel heel druk”, zei ik tegen iedereen in mijn omgeving en voegde er dan heel daadkrachtig aan toe: ’maar dat is tijdelijk’. Tot het moment dat ik mij realiseerde dat die tijdelijkheid al drie jaar duurde. Tja, daar wilde ik iets aan doen. Welke positieve verandering gun jij jezelf?

Stap 1: Wat je echt wil

Vorm volgt bewustzijn en dus begon ik met het denken van een nieuwe gedachte over tijd. Schrijf op wat je echt wil. In mijn geval: tijd in overvloed.  Ik beschreef het ideaalbeeld van mezelf als mens die tijd in overvloed heeft. 

Stap 2: Waarom je het wil

Bedenk waarom deze dingen voor jou belangrijk zijn en verbind ze met jou diepste bedoeling. Als je je diepste waaroms helder hebt, ben je een magneet voor kosmische confetti. In mijn geval ging het natuurlijk niet over tijd hebben maar over wat ik zou doen als ik tijd had. Ik wilde dolgraag tijd in overvloed omdat ik een diep verlangen voelde om de dingen met liefde, zorg en aandacht te kunnen doen. 

Stap 3: Wie wil je zijn?

Beschrijf wie je wil zijn? Ik schreef op: ik wil een mens zijn die tijd in overvloed heeft en met aandacht in het nu aanwezig is. 

Stap 4: Wat ga je daarvoor doen?

Welke handelingen moet je consequent uitvoeren om jouw ideaalbeeld te verwezenlijken? Hoe specifieker je acties hoe beter. Overzichtelijk stappen. Kleine successen onderweg. Ik deed twee dingen: ik heb nooit meer gezegd dat ik geen tijd had (echt waar!). Ik ben in taal gaan uitdrukken dat ik tijd had en ruimte voor ontmoetingen. Daarnaast ben ik het boek ‘Busy’ van Tony Crabbe gaan lezen. 

Stap 5: Voeg inspirerende woorden, beelden etc. toe.

Ben wakker voor ideeën en citaten die je positieve gedachte bekrachtigen. Door je er elke dag op te concentreren breng je positieve verandering in je manier van denken. Ik kocht een mooi vel papier en schreef erboven ‘tijd om vanuit liefde en aandacht te handelen’ en verzamelde daarop beelden, kleuren, teksten etc. Zo integreerde ik iedere dag deze positieve verandering in mijn denken. Mijn ervaring is dat als je er nog een fysieke activiteit aan toevoegt door je gedachte bijvoorbeeld te reciteren, hardlopend te herhalen of trampoline springend te zingen je een extra krachtige, bevestigende energie genereert.

Maak positief denken tot onderdeel van je dagelijkse Mooite-gewoontes om een magneet te zijn voor pedagogische vindingrijkheid!

2 Comments
 • Astrid van Zon

  13 juni 2020 at 13:23 Beantwoorden

  Dag Merel, mooi dat je dit deelt. Ik herken het maar dacht ook meteen hoe vaak ik weer er uit val. En dat is nu net wat ik niet meer wil denken. We kunnen het!

  • admin

   15 juni 2020 at 11:46 Beantwoorden

   Herkenbaar Astrid! Dank voor je berichtje.

Post a Comment