Over mij

De zon buiten brengt me in gedachten terug bij mijn stage 21 jaar geleden. Naar vrijscholen in Alexandra en Soweto, de townships van Johannesburg. Ik was er in de winter om te ervaren hoe vrijschool onderwijs eruit ziet als alles anders is: de verhalen van mensen, de diep rode aarde, het Zuiderkruis aan de hemel, Kerst in de zomer en in een omgeving met veel geweld ook armoede in het leven van alledag.

 

Juist door enorme verschillen kon ik zien dat de leerkrachten die ik in hun klassen bezocht en met ik werkte een gelijke intentie hadden; liefde om de jonge mens te helpen zich te verbinding met de wereld. Zich aan de wereld te ontwikkelen. Een intentie die ik herkende van de scholen waar ik stage liep in Nederland en die ik later bezocht in o.a Sint Petersburg en New-York.

 

Aan het steeds weer vorm geven van die intentie draag ik nog altijd met veel passie bij. Niet alleen als moeder maar ook als leerkracht, lerarenopleider, onderzoeker of filmmaker. En nu als ondernemer met Mooite.

 

Kan ik jou, met mijn ervaringen, helpen om een volgende stap te zetten in je professionele ontwikkeling? Zin om te groeien in pedagogische vindingrijkheid? Volg een van de drie trajecten of trakteer jezelf op een jaar lang Mooite!

 

Merel Boon
Vijfhuizerdijk 103
2141 BD Vijfhuizen
+31 6 41 32 45 47
merel@mooite.nl

Mooite in liefde voor jezelf

Mooite in liefde voor jezelf


Afgelopen vrijdag deden we in het Innerlijk Atelier van Mooite een oefening die ik hier graag met je deel.

Ik heb een scherpe criticus in me die wil dat alles perfect is en vaak van zich laat horen: dat leest toch niemand. Die rok past echt niet bij je leeftijd. Wat een zooi op je bureau, dat is toch geen creatief proces. Daar gaan ze natuurlijk niet voor betalen. Jeetje, denk je echt dat iemand dat interesseert? Enzovoort enzovoort enzovoort. Soms stel ik me mijn criticus voor als een groep apen op mijn schouders die zich werkelijk overal tegenaan bemoeien. 
Jij hebt vast ook zo’n criticus in jezelf, hoe ziet die van jou eruit? 

Om mijn apen te temmen (ze mogen best blijven zitten maar zich niet overal tegenaan bemoeien) doe ik een Mooite-oefening. Ik heb hem zeker niet uitgevonden, hij komt bij verschillende schrijvers, boeken en trainingen voor maar hier is mijn versie:

1. Zoek een plek met een spiegel waar je zeker weet dat niemand je kan storen. Bij mij is de badkamer met deur op slot een heerlijke ruimte. 
2. Je kijkt jezelf in de spiegel recht in je ogen. Dat is voor mijn apen meestal een moment om direct van zich te laten horen: Wat zit je haar stom, je moet nodig weer eens naar de kapper. Enzovoort, enzovoort. Dan negeer ik alles wat ze zeggen en stem af op mijn mooiste zelf. Mijn innerlijke kleine Merel die behoefte heeft aan liefde, aanvaarding en bevestiging. Doe dat ook met jouw innerlijke kleine zelf.
3. Dan zeg je hardop de volgende zin: lieve …. (je naam) ik houd van jou. Je bent perfect zoals je bent. Je bent mooi. Je bent …..vul aan zoveel als je woordenstroom brengt. Laat je leiden door wat komt. Bekrachtig alles in je mooiste zelf! Voel het tot in elke vezel van je lichaam. In eerste instantie zei ik het in mijzelf. Ik kon het niet hardop. Daarna lukte het fluisterend en uiteindelijk kon ik het (als ik zeker wist dat niemand thuis was) luid en hardop aan mezelf zeggen.

Mocht je nu denken dat dit vooral een vrouwen ding is dan vergis je je! De eerste keer dat ik deze oefening deed in een training stond ik voor grote spiegels naast stoere mannen die haperden, huilden en het net zo moeilijk en ongemakkelijk vonden als ik. Het is gewoon zo dat we onszelf als mens makkelijk neersabelen, omlaaghalen en bekritiseren maar het o zo moeilijk vinden om het tegenovergestelde te doen. 

Ik heb deze oefening veel gedaan voor ik langzaam ging geloven dat het waar was wat ik mezelf vertelde om er vervolgens op te vertrouwen. Er waren regelmatig tranen maar al oefenend ging het steeds beter. En weet je wat ik ontdekte? Als je jezelf toestaat om je mooiste zelf te leven, sta je anderen toe datzelfde te doen! Toen de kritiek op mezelf afnam, nam ook mijn kritiek op anderen af. Toen ik ophield met het veroordelen van anderen, lieten zij hun behoefte om mij te veroordelen ook los. 

#mooite #vindingrijkheid #humaniseren #incorporeren #pedagogiek#onderwijs #vrijeschool #innerlijkatelier #liefdeinuitvoering #presence #dankbaar

2 Comments
 • Jaap Wichgers

  3 februari 2020 at 19:42 Beantwoorden

  Hi Merel!
  Dat is zeker een zeer waardevolle oefening, het heeft mij een half jaar gekost voordat echt in de poppetjes van mijn ogen kon kijken en vol overtuiging kon zeggen: ik houd van jou!❤️
  Liefs Jaap

  • admin

   11 februari 2020 at 16:02 Beantwoorden

   Ha Jaap, dank je wel voor je berichtje. Wat vinden we dat toch moeilijk maar kunnen we er mooi aan werken! heerlijk om daarin samen onderweg te zijn. Dank!

Post a Comment