Over mij

De zon buiten brengt me in gedachten terug bij mijn stage 21 jaar geleden. Naar vrijscholen in Alexandra en Soweto, de townships van Johannesburg. Ik was er in de winter om te ervaren hoe vrijschool onderwijs eruit ziet als alles anders is: de verhalen van mensen, de diep rode aarde, het Zuiderkruis aan de hemel, Kerst in de zomer en in een omgeving met veel geweld ook armoede in het leven van alledag.

 

Juist door enorme verschillen kon ik zien dat de leerkrachten die ik in hun klassen bezocht en met ik werkte een gelijke intentie hadden; liefde om de jonge mens te helpen zich te verbinding met de wereld. Zich aan de wereld te ontwikkelen. Een intentie die ik herkende van de scholen waar ik stage liep in Nederland en die ik later bezocht in o.a Sint Petersburg en New-York.

 

Aan het steeds weer vorm geven van die intentie draag ik nog altijd met veel passie bij. Niet alleen als moeder maar ook als leerkracht, lerarenopleider, onderzoeker of filmmaker. En nu als ondernemer met Mooite.

 

Kan ik jou, met mijn ervaringen, helpen om een volgende stap te zetten in je professionele ontwikkeling? Zin om te groeien in pedagogische vindingrijkheid? Volg een van de drie trajecten of trakteer jezelf op een jaar lang Mooite!

 

Merel Boon
Vijfhuizerdijk 103
2141 BD Vijfhuizen
+31 6 41 32 45 47
merel@mooite.nl

Mooite in geverslessen.

Mooite in geverslessen.

‘Merel, wie zitten er in je team?’ Dat was de liefdevolle en steeds terugkerende vraag van Roos van der Voort, mijn leidinggevende bij faculteit educatie, als ik één van mijn ondernemende onderwijs pedagogische project-ideeën met haar besprak. ‘Ik weet het niet. Ik ben gewoon geen teamplayer’, verzuchtte ik met tranen in mijn ogen na de zoveelste mislukte poging tot samenwerken. 

Mijn opa Martin had een goedlopende eierhandel ‘t Wondertje en je kon zijn bedrijf bellen op telefoonnummer 290, dat waren nog eens tijden. Hij haalde eieren op bij de boeren in de omgeving van Hoogland, sorteerde ze in een machine en leverde ze vervolgens in kisten af bij winkels. Ik speelde als klein meisje in en rond dit bedrijf toen het al door een van zijn zoons overgenomen was. Ik ontmoette de medewerkers en kon de levendigheid die van het geheel uitging ervaren. Eén van zijn eierkisten is mijn nachtkastje. Met daarop nu het nieuwe boek van Bas Van Vugt: ‘zielenmissie, de weg naar een betekenisvol ondernemend leven’. ‘Zou mijn opa met ‘t Wondertje zijn zielenmissie geleefd hebben?’ Die vraag komt voor het eerst bij me op. Met vijftien kinderen had hij heel wat monden te voeden. Mijn vader is de een-na-jongste en heeft zijn leven als zelfstandige fysiotherapeut gewerkt. Hij had een praktijk aan huis, ik was als kind gewend aan het ritme van halve uren waarmee patiënten binnen kwamen en vertrokken. 
Hij heeft me vaak verteld hoe dankbaar hij is dat hij in zijn leven zoveel mensen via fysiotherapie heeft mogen helpen. 

De ondernemerszin van mijn opa en de sociale gevoeligheid van mijn vader stromen verder. Mijn innerlijke groei van afgelopen jaren laat nu aan de buitenkant langzaam en zachtjes het antwoord op de vraag van Roos zien: Mooite heeft een jong en groeiend team! Begin september zal ik deze Mooite-mensen aan jullie voorstellen. Super trots ben ik! 

Dank je wel Bas voor al je support afgelopen jaren, je geverslessen, voor wie je bent en wat je doet!

No Comments

Post a Comment