Over mij

De zon buiten brengt me in gedachten terug bij mijn stage 21 jaar geleden. Naar vrijscholen in Alexandra en Soweto, de townships van Johannesburg. Ik was er in de winter om te ervaren hoe vrijschool onderwijs eruit ziet als alles anders is: de verhalen van mensen, de diep rode aarde, het Zuiderkruis aan de hemel, Kerst in de zomer en in een omgeving met veel geweld ook armoede in het leven van alledag.

 

Juist door enorme verschillen kon ik zien dat de leerkrachten die ik in hun klassen bezocht en met ik werkte een gelijke intentie hadden; liefde om de jonge mens te helpen zich te verbinding met de wereld. Zich aan de wereld te ontwikkelen. Een intentie die ik herkende van de scholen waar ik stage liep in Nederland en die ik later bezocht in o.a Sint Petersburg en New-York.

 

Aan het steeds weer vorm geven van die intentie draag ik nog altijd met veel passie bij. Niet alleen als moeder maar ook als leerkracht, lerarenopleider, onderzoeker of filmmaker. En nu als ondernemer met Mooite.

 

Kan ik jou, met mijn ervaringen, helpen om een volgende stap te zetten in je professionele ontwikkeling? Zin om te groeien in pedagogische vindingrijkheid? Volg een van de drie trajecten of trakteer jezelf op een jaar lang Mooite!

 

Merel Boon
Vijfhuizerdijk 103
2141 BD Vijfhuizen
+31 6 41 32 45 47
merel@mooite.nl

Mooite in alleen-tijd.

Mooite in alleen-tijd.

Gisteravond kroop ik in bed toen ik onder mijn kussen een cadeautje van Dennis vond: het boekje ‘Wees lief voor jezelf’. Ontroering borrelde in mij op; we hebben het thema afgelopen weken veel in onze gesprekken gehad. Ik stoei ermee, wil er verder in groeien maar vind dat ook moeilijk. 

In mijn angst om egoïstisch te lijken, om niet genoeg voor anderen klaar te staan, verlies ik mezelf. In mijn behoefte om een goede moeder, leerkracht, echtgenoot, vriendin of dochter te zijn, heb ik een beeld gecreëerd dat door anderen zeker gewaardeerd wordt. Ik ben meestal bereid om mijn eigen behoeften ondergeschikt te maken aan die van de ander. Ik kan overdreven behulpzaam zijn en ben liever de redder dan degene die hulp krijgt.

Dat ik vooral aardig ben voor de ander en niet voor mezelf uit zich bijvoorbeeld in alleen-tijd. Ik heb een grote behoefte aan alleen-tijd. Aan mijmertijd, oplaadtijd. Aan tijd om te verwijlen. Tijd om met mezelf zijn. Aan onderbrekingen in gezin en werk. Soms denk ik weleens dat ik meer dan een gemiddeld mens behoefte heb aan alleen-tijd. Met te weinig alleen-tijd word ik kregelig en voel ik me een opgejaagd dier. Ik ben dan kortaf naar iedereen om me heen. Ik mopper tegen ze. Dat kan oplopen tot bozigheid als mijn alleen-tijd uitblijft. Mijn bozigheid lijkt dan te gaan over iets dat zij doen of zeggen en dat is natuurlijk niet eerlijk. Want ik wil graag goed, aardig, verantwoordelijk en hulpvaardig zijn. Maar wat ik echt wil is met rust gelaten worden. Afgelopen jaren ben ik steeds beter geworden in communicatie over mijn behoefte aan alleen-tijd. Het lukt steeds beter die in zachtheid en verbinding te creëren en daardoor liefdevol voor mezelf en de mensen om me heen te zorgen. Maar ik vind dat nog altijd niet makkelijk. Toch is het de moeite waard omdat door het creëren van alleen-tijd mijn vindingrijkheid volop kan blijven stromen en het leven voor mezelf en de mensen om me heen veel mooier is!

Hoe verzorg jij jouw alleen-tijd? Wat zijn jouw excuses om niet goed voor jezelf te zorgen? 

No Comments

Post a Comment