Titel Afbeelding

Mooite goud

Mooite goud

Waarom vraagt een mooite leven om het includeren van je mooi én je moeite?

Je moeite en mooi zijn allebei goud, compost, en brandstof voor liefde en groei. Maar alleen als je dapper bent om ze allebei te omarmen en ze met je hart te verwarmen. 

Moeite in het licht brengen, voelt vaak als onoverkomelijk en daarmee niet de moeite waard. Maar je moeite zal van zich blijven laten horen. In je moeite liggen onomarmde emoties, geheimen, angsten, schaamtes, verlangens en herinneringen. Woekerende moeite zoekt een weg via jaloezie, concurrentie en (ver)oordelen. Grommerigheid die niets met de ander te maken heeft maar een signaal is dat je moeite je wil helpen als je bereid bent haar te horen.  

Je mooi laten stralen, kan je een egocentrisch gevoel geven. De indruk wekken dat je in het middelpunt van de belangstelling wil staan en dus schaven we ons mooi af en doffen onze glans. “Heb je een nieuwe jurk?’, vraagt een lieve vriendin, ‘wat staat die je prachtig’ en ik stamel: ‘Uhh, nee die heb ik al een tijdje maar nog niet veel aangehad’. Waarom? Waarom kan ik dit mooi niet omarmen? Stralend in mijn nieuwe jurk het hartverzachtende compliment in ontvangst nemen? Echt voelen en omarmen hoe daarin mooi beweegt.

 

Moeite en mooi gaan hun eigen weg als je ze niet in het licht brengt en ze niet bij mogen dragen aan je menswaardigheid. Niet om je het leven zuur te maken maar omdat er simpelweg teveel potentieel onbenut blijft. 

Dat geeft een minderwaardigheidsgevoel en je maakt jezelf kleiner dan je eigenlijk bent. Dan komt je liefdevolle wijsheid niet beschikbaar voor jezelf, kan je anderen er niet mee helpen en heeft een groter geheel er geen moer aan. 

De kracht van mooite is dus dat onze mooi én onze moeite allebei zonnig goud zijn in onze groei om als mens liefde te leven.

Geen reactie's

Plaats een reactie