Titel Afbeelding

Je mooite-mensen

Je mooite-mensen

In haar boek ‘Dare to lead’ (p22) geeft Brené Brown een hulpmiddel. Dit is mijn versie: neem een papiertje van 2,5cm bij 2,5cm. Schrijf daarop de namen van mensen die in mooite bij je willen zijn. Die niet van je houden ondanks maar juist vanwege je kwetsbaarheid en imperfecties. ‘Dit zijn geen ja-knikkers en is niet je slijmgroepje’, schrijft Brené.
Dit zijn de mensen die zich zo kwetsbaar willen opstellen dat ze tegen me zeggen:’ Merel, ik denk dat je dit of dat niet zo menswaardig hebt gedaan, je zou daar nog op terug kunnen komen. Je doet dat wel zelf maar niet alleen, ik zal je daarin steunen.’ Of: ‘ja, dat was een indeuk-moment maar je hebt je dapper gedragen en ik zal je aanmoedigen als je er weer voor gaat staan.’
Kortom de mensen die in je mooi én je moeite nabij willen zijn.
Vouw het papiertje op en doe het in je portemonnee. Je kan de komende tijd uitreiken en deze mensen vertellen dat je dankbaar bent dat ze een van je mooite-mensen zijn die genoeg van je houden om eerlijk en oprecht met je te zijn.
Ik deed de oefening met een kleine groep en nadat eerst gelachen werd om de ‘grootte’ van het papiertje, ontdekten we dat je eigenlijk niet meer nodig hebt. Je kan duizenden volgers hebben op sociale media maar er zijn maar een paar mensen die in je echte mooite bij je zijn.
Er was een traan bij iemand omdat die ene vriendin toch niet op haar briefje kwam en ze dat confronterend vond. Er ontstonden vragen: kan je een overleden iemand op je briefje hebben? Komt mijn partner erop? Wat zou je kunnen betekenen voor een mens die niemand op zijn of haar briefje kan schrijven?
In de avond vertelde ik mijn dochter over de oefening en vroeg haar of ze met me wilde delen welke namen ze op haar briefje zou schrijven. Ze nam de uitnodiging aan en kon met nuanceringen en helderheid verwoorden wie en waarom. Ik was onder de indruk.
Een hele tijd later kreeg ik een berichtje: ‘jij bent een van de mooite-mensen op mijn briefje; ik ben dankbaar samen met jou op weg te zijn.’ Ik voelde ontroering, mijn hart stroomde een beetje over. Je mooi én moeite dapper en kwetsbaar delen.
Geen reactie's

Plaats een reactie