Over mij

De zon buiten brengt me in gedachten terug bij mijn stage 21 jaar geleden. Naar vrijscholen in Alexandra en Soweto, de townships van Johannesburg. Ik was er in de winter om te ervaren hoe vrijschool onderwijs eruit ziet als alles anders is: de verhalen van mensen, de diep rode aarde, het Zuiderkruis aan de hemel, Kerst in de zomer en in een omgeving met veel geweld ook armoede in het leven van alledag.

 

Juist door enorme verschillen kon ik zien dat de leerkrachten die ik in hun klassen bezocht en met ik werkte een gelijke intentie hadden; liefde om de jonge mens te helpen zich te verbinding met de wereld. Zich aan de wereld te ontwikkelen. Een intentie die ik herkende van de scholen waar ik stage liep in Nederland en die ik later bezocht in o.a Sint Petersburg en New-York.

 

Aan het steeds weer vorm geven van die intentie draag ik nog altijd met veel passie bij. Niet alleen als moeder maar ook als leerkracht, lerarenopleider, onderzoeker of filmmaker. En nu als ondernemer met Mooite.

 

Kan ik jou, met mijn ervaringen, helpen om een volgende stap te zetten in je professionele ontwikkeling? Zin om te groeien in pedagogische vindingrijkheid? Volg een van de drie trajecten of trakteer jezelf op een jaar lang Mooite!

 

Merel Boon
Vijfhuizerdijk 103
2141 BD Vijfhuizen
+31 6 41 32 45 47
merel@mooite.nl

Pedagogische vindingrijkheid | Mooite in pedagogische vindingrijkheid.
595
post-template-default,single,single-post,postid-595,single-format-standard,theme-stockholm,woocommerce-no-js,,select-theme-ver-4.6,side_area_uncovered
 

Mooite in pedagogische vindingrijkheid.

Dank jullie wel voor jullie geduld. We zijn live. En dat gaan we vieren!

Mooite in pedagogische vindingrijkheid.

‘Er zijn schilders die de zon in een gele vlek veranderen, maar er zijn er anderen die, dankzij hun kunst en intelligentie, een gele vlek in de zon veranderen’. 

Pablo Picasso

Dit citaat kreeg ik van mijn leerkracht Peter Giesen. Ik kwam van een andere vrijeschool en deed bij hem de zevende klas nog een keer. Ik kan mij herinneren dat ik het citaat direct heel mooi vond maar dat ik het in de loop van de tijd ook vergat. Steeds worden de woorden weer wakker gekust en zo groeien ze in mijn leven met mij mee. 

Het citaat geeft een prachtige omschrijving van vindingrijkheid, de scheppingskracht van een mens. 

Ontwerp: www.typeaddict.nl

Peter was voor mij een leerkracht die dit citaat iedere dag in zijn handelen liet zien. In de verhalen die hij vertelde, de vragen die hij me stelde, de stilte die hij betekenisvol kon maken. Hij was een rustpunt, straalde en had een aanstekelijke lach. Hij was aanwezig in het moment. Hij verzorgde de details vanuit een groter geheel en nodigde mij uit daaraan bij te dragen.

Pedagogische vindingrijkheid is zonnig, opgewekt en straalt naar de omgeving. Het gaat over present zijn, in je licht staan en ruimte maken voor de ander. Over het optimisme en de mogelijkheden waarmee we een gele vlek in een zon veranderen. 

1 Comment

Post a Comment