Titel Afbeelding

Een autobiografisch verhaal schrijven

Een autobiografisch verhaal schrijven

In de Mooitebijeenkomsten schrijven we regelmatig een autobiografisch verhaal. Heb je dat nog nooit gedaan en lijkt het je leuk om te doen? In deze blog leg ik je in een paar stappen uit hoe je zo’n verhaal schrijft.

Je hebt een lekker schrijvende pen nodig en papier. Een timer vind ik handig maar is niet noodzakelijk.

Teken een cirkel, groot genoeg om er een paar woorden in te schrijven.

In het midden schrijf je het thema waar je over wil schrijven. Bijvoorbeeld lente.

Daarna teken je aan je cirkel stralen of poten zodat een zon of spin ontstaat. Schrijf ongeveer 3 minuten zo veel mogelijk steekwoorden op de poten of stralen van herinneringen die je hebt aan je thema. Heb je te weinig stralen of poten, teken er zoveel bij als nodig is. Laat je zon stralen. En als je spin nu langzaam transformeert naar een duizendpoot is dat helemaal okay. In mijn voorbeeld van de lente: herinnering aan hoe ik groene puntjes ontdekte in de tuin als kind. De eerste rode tulpen uit de biologische pluktuin. Het overlijden van mijn opa. Die stiekeme zoen die voortkwam uit onze lentekriebels. Met zonder jas naar buiten, iets te koud maar wel lekker. Skiën in Zweden. Paaseitjes zoeken met de kinderen. etc. etc. Laat je pen het werk doen en vertrouw op je ingevingen.

Dan neem je een beetje afstand en lees je wat je geschreven hebt. Welke herinnering lacht je toe? Welke licht een beetje op? Zet er een ster boven of onderstreep deze.

Daarna ga je ongeveer 8 minuten schrijven. Je schrijft geen inleiding maar valt direct in de situatie. In het moment. Schrijf vanuit ik-perspectief en in de tegenwoordige tijd.  Beschrijf zintuigelijk: hoe voelt, ruikt, proeft, smaakt het op dat moment? Wat zie en hoor je? Probeer de schrijfstroom op gang te houden, vertrouw ook hier op het proces zelf. Laat je pen op papier en schrijf, schrijf, schrijf. Eindig je verhaal met een afsluitende zin.

Lees nu je verhaal nog eens door en geef het een titel.

Gefeliciteerd, je hebt zojuist je eerste autobiografisch verhaal geschreven!

Wanneer je meer dan één verhaal schrijft, kan je kijken of er tussen de verhalen iets verrassends te ontdekken valt. Ze gaan in mijn voorbeeld allemaal over de lente maar waar gaan ze éigenlijk over?

 

Heb je de smaak te pakken en wil je er meer over lezen?

Het boek ‘Autobiografisch schrijven. Waar wij het over hebben wanneer wij het over ons leven hebben’, van Willemijn Soer is voor mij een inspiratiebron.

 

Veel schrijfplezier gewenst!

Merel

Geen reactie's

Plaats een reactie