Titel Afbeelding

De taal van troost.

De taal van troost.

Vandaag is het een jaar geleden dat Maia overleed na een verkeersongeval onderweg naar school. Ze was een zonnige, levenslustige vriendin van mijn zoon. Een jaar zonder Maia. Een jaar waarin we regelmatig over haar spraken en aan haar liefsten dachten.
Direct na haar overlijden wilde ik graag iets doen. Hulp aanbieden. Iets van me laten horen. Maar vond geen taal. De kaart bleef ongeschreven liggen. Ik wenste dat ik woorden van vertroosting kon sturen. Maar wist niet wat te schrijven. Niets leek betekenisvol genoeg. De ontreddering was simpelweg te groot. Geen enkel woord deed recht aan het onmetelijke verdriet van haar liefsten.

In de loop van de tijd deelden we hier thuis grappige, gênante en dierbare herinneringen. We staken op verschillende plaatsen in de wereld een lichtje aan. Hadden soms nog een vraag en vaak ook niet, dan was het gewoon even stil. Wekelijks zette ik een verse bloem bij haar foto en ik schreef anekdotes over al deze gewone alledaagse troostmomenten. Gister deed ik ze in een gouden envelop. Ik hoop dat mijn woorden de liefsten van Maia wat vertroosting bieden in deze intense dagen.
Dirk de Wachter geeft in zijn boek ‘Vertroostingen, gewone woorden’ voorbeelden van troostvolle momenten uit zijn leven. De taal van troost in schrijven, aankijken, vragen, aanraken, een lichtje branden, lezen en luisteren. Spreken is belangrijk, er niet over hoeven spreken ook, schrijft hij. Want stilte is ook een taal van troost. Zolang de stilte geen verzwijgen is, geen ontkenning, maar eerder een verdieping. Talen die bijdragen aan een vindingrijk en verbonden leven.

Wil je samen met anderen deze talen van troost beter te leren kennen? Volgende week vrijdag zijn ze een onderdeel van de eerste Mooitebijeenkomst over troost.

1. Gewoon zijn. Dat is wezenlijk.
Een troostende mens.
Het kleine goede
Taal van troost
Op vrijdag 3 februari van 14u – 17u

2. De ander erkennen als een ander, daarin zit troost.
Troost in het niet-weten
Eigenheid bewaren
Aanwezig zijn
Op vrijdag 10 februari 14u – 17u

3. Troost is verdriet behouden en er schoonheid aan geven.
Kunst als bron van troost
Pseudo troost
Troostende schoonheid
Op vrijdag 17 februari 14u – 17u

Financiële investering
€75,- voor deelname aan één bijeenkomst, €125,- voor twee en €175,- als je aan alle drie deelneemt. Deze tarieven gelden tot 3 februari, daarna betaal je €75,- per keer.

Locatie
Vijfhuizerdijk 103
Vijfhuizen

Aanmelden?
Mail mij via merel@mooite.nl

Zie ik je volgende week?

Geen reactie's

Plaats een reactie