Titel Afbeelding

Bijkleuren

Bijkleuren

Allerbeste zomerjutter,

Snel maken we ruimte op tafel als de jonge vrouw onze gemberthee serveert. Ze kijkt lachend naar het met papier, pennen, potloden en notitieboeken bezaaide tafeltje. En als we door haar ogen naar ons creatieve proces kijken, schieten we ook in de lach. Een bende is het.

Sinds we vorige zomer onze zeebril opzetten, is een zeereis gestart. We maakten wandelingen door duinbossen, liepen met bevroren vingers over het strand, dronken koffie bij strandpaviljoens in de waterige voorjaarszon. Geen beter excuus om eropuit te trekken dan jezelf de opdracht geven iets te creëren. En je daarbij af te vragen op welke plekken de rijkste potentie ligt te wachten. Aan den lijve de ervaring opdoen en op locatie ideeën, inzichten, beelden en mensen vinden.

Er is al zoveel geschreven en gezegd over de zee dat clichés voor het oprapen liggen. Hoe komen we uit bij oorspronkelijkheid? Wat wil door óns gevonden worden? Vanaf onze tafel hebben we zicht op de branding. Ineens zien we het. Stel dat we precies dat wat we nu zien tot ons observatiegebied maken? Het stuk strand waar golven op de kust komen. Waar met vloed het water is en met eb het land. Een gebied tussen de getijden.
Zou dat kunnen? Is er dan genoeg om over te schrijven? Dan kun je dus niet de zee in, of de duinen op. We nemen het risico maar. We killen darlings en trekken een streep door woorden als duinpan, vuurtoren en brulboei. Alles wat we willen vinden, moet uit dat tussengebied komen.

Als je een poos in zo’n gebied rondloopt, krijg je in de smiezen dat er zich veel afspeelt. Details gaan je opvallen en je ziet welke taal er gesproken wordt. Je vindt woorden die het leven daar typeren, zoals uitwaaien, schoonspoelen, meestromen, oprapen, afdrijven, dichtslibben, wegebben, verzanden, opladen en bijkleuren.
Er ontstaat communicatie tussen jou en het gebied, en het gebied zelf gaat je vertellen wat erover te schrijven valt. Het blijkt veel meer te zijn dan in zeven brieven past. Wat je gelezen hebt, is wat ons zoal bezighoudt in werk en leven.

We wensen je een zonnig vervolg van de zomer toe!

Cathelijne en Merel

PS Voor al je invallen, krabbels en schetsen geeft Plint een blanco notitie-/schetsboek uit. Met een dichterlijk hint van Willem Hussem en beeld van Anke Roder op de cover.

Geen reactie's

Plaats een reactie